Hei!

Olen Sanna-Mari Kärkkäinen, sosionomi-amk koulutukseltani ja työskentelen Helsingin kaupungilla sosiaali- ja terveysvirastossa lastensuojelulaitoksessa ohjaajana.  Teen koira-avusteista työtä kääpiövillakoira Taika ”Rukkasen” (s.2/2013)kanssa noin kolmena päivänä viikossa.

Koirat kasvatus- ja kuntoutus ry:ssä olen hallituksen jäsen 2016 ja toimin yhdistyksen tiedottajana.

Koiraharrastustaustaa minulla on pitkältä ajalta. Lapsuudessa meillä on aina ollut koira, asuin maatalossa ja siellä oli paljon muitakin eläimiä. Oman ensimmäisen koirani Oiva-sheltin hankin vuonna 1999 ja sen jälkeen minulle tuli vielä Vili-sheltti, Otto-collie ja Tiitu-sheltti. Tämän porukan kanssa tehtiin vapaaehtoishommia ennen sosiaalialan koulutustani. Käytiin vanhainkodissa, tapahtumissa koirat olivat rapsuteltavina ja paijattavana. Muuttaessani Helsinkiin 2012 olin noin vuoden ilman koiraa. Koko ajan ajatuksissa kuitenkin oli, että haluan työskennellä koira-avusteisesti jos sopiva koira löytyy.

Taika ”Rukkanen” tuli minulle vähän vahingon kautta kun kaveri alkoi mainostaa kääpiövillakoiran pentujaan. Näin sitten huomasin yhtäkkiä, että olin varannut pennun.

Työura meillä alkoi ensin vain työpaikalla vierailuilla ja sitten pikkuhiljaa koko ajan enemmän tavoitteellisempaan suuntaan siirtymällä. Soveltuvuuskokeen kävimme 2014 marraskuussa ja koulutuksen Jyväskylän AMK:ssa 2015 keväällä. Koulutuksen jälkeen palaute töissä on ollut, että olen suunnannut työtä entistä enemmän tavoitteellisempaan suuntaan jokaisen lapsen tarpeita huomioiden.

Lastensuojelulaitoksen ohjaajan työ koira-avusteisena on kovin erilaista kuin moni muu työ. Koira on mukana koko vuoron ajan 8 h ja kulkee mukanani tehden työtä omalla panoksellaan.

Lastenkodissa on kahdella osastolla yhteensä kahdeksan lasta ja lisänä aikuiset. Aktiivinen ja iloinen Rukkanen rakastaa kaikkia ihmisiä ja on sen takia sopiva työhönsä. Aamuisin herätellään lapsia kouluun, päivän ajan onkin lepoaikaa toimistossa makoillen. Iltapäivällä kun koulut loppuvat, tehdään yhdessä läksyjä, laitetaan ruokaa, saatetaan harrastuksiin ym. Iltavuoroissa samoja iltapäivän hommia, lisänä ulkoilua yhdessä, temppujen tekemistä, television katsomista. Kuulostaa siltä, että eipä juuri mitään, mutta monelle lapselle/nuorelle koira toimii laitosarjessa normaaliuden tuojana ja koiran kanssa ei tarvitse esittää mitään. Voi olla oma itsensä, kiukutella tai olla hyvällä tuulella. Koira hyväksyy sellaisena kuin on. Koiran rooli arjessa on iso. Koira antaa palautteen saman tien ja aktivoi lapsia tai tarvittaessa rauhoittaa.

Koiran jaksaminen ja turvallisuus tulee huomioida hyvin. Koska koira on työvuorossa mukana koko ajan, sillä on oma levähdyspaikka toimistossa jonka ovilla on portit ja silloin lapset eivät saa mennä häiritsemään koiraa. Samat portit toimivat myös koiran turvallisuuden apuna, jos osastolla on levotonta tai väkivaltaista käytöstä. Työtä dokumentoidaan efficakirjauksissa otsikoimalla työvuoro jossa koira on mukana ”koira-avusteinen toiminta”. Lisäksi joidenkin lasten kohdalla koira-avusteisuus on huomioitu hoito- ja kasvatussuunnitelmassa omana osionaan.

Esimerkkinä koiran käyttämisestä työssä Rukkasmittari.

Osastolla oli levotonta aamuisin ja tein mittarin lasten omaa havainnointia varten.  Neljä lasta, joista nuorin oli 7-vuotias, vanhin 14-vuotias.  Mittari toimi pienimmälle motivaattorina hyvään käytökseen, koska huonoa käyttäytymistä oli paljon. Isompien kiusaamista ja härkkimistä ja kovaan ääneen huutamista. ja toisten aamutoimien häiritsemistä. Mittarin avulla hän oppi itse reagoimaan omaan käytökseensä ja pyytämään siirtämään mittaria oikeaan kohtaan käytöksen perusteella. Kun hyvä alueella oli oltu useampana aamuna, niin sitten hänet saatettiin kouluun ja haettiin koulusta. Tämä oli lapsen oma toive palkkiosta. Mittari toimi myös muina aikoina ja isommatkin osasivat jo pyytää mittarin siirtämistä. Palaute oli hyvää ja toi itselle varmuutta työhön.

Teemme Rukkasen kanssa myös koulu- ja päiväkoti vierailuja, kerromme vierailulla yleensä koiran hoidosta, työstä mitä tehdään ja yleisesti koirista. Lisäksi vierailen vanhainkodissa isäni luona ja Rukkanen on aina mukana ilahduttamassa isää ja muita asukkaita.

Jos sinulle tulee kysyttävää, voit laittaa alle kommenttia tai laittaa kysymyksesi sähköpostitse: sannamari.karkkainen ( at ) gmail.com

Lisäyksenä vielä, että Rukkasella on vielä oppilasliivit ja työnäyttö odottaa tekijäänsä alkuvuodesta.