Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n soveltuvuuskokeeseen voivat tulla joko yhdistyksen jäsenet tai ei-vielä jäsenet.

Mikäli työpari haluaa valmistua viralliseksi kasvatus- ja kuntoutuskoirakoksi, tulee ammattihenkilön

  • olla pohjakoulutukseltaan sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilainen,
  • osallistua soveltuvuuskokeen lisäksi Koira-avusteisen kasvatus- ja kuntoutustyötäydennyskoulutukseen
  • sekä tehdä tämän jälkeen koirakon työnäyttö.
kasvatus-ja-kuntoutuskoirakon prosessi

Soveltuvuuskokeen sisältö ja läpäisyn edellytykset

Yhdistyksen järjestämä soveltuvuuskoe on tarkoitettu kasvatus- ja kuntoutuskoirakoksi haluavalle ohjaajalle ja hänen koiralleen. Soveltuvuuskokeen tarkoitus on tarkistaa, soveltuuko koira työskentelyyn eri tukea tarvitsevien ihmisten kanssa.

Soveltuvuuskokeeseen koirakko voi osallistua ennen Koira-avusteinen kasvatus-ja kuntoutustyö -täydennyskoulutusta tai muuna sopivana ajankohtana.

Soveltuvuuskokeessa asiantuntijatuomarimme arvioivat koirakon soveltuvuutta työhön erilaisten pienten tehtävien avulla.

Kokeessa kartoitetaan mm.

  • koiran reagointia erilaisiin pintoihin ja ääniin,
  • yhteistyötä omistajansa kanssa sekä suhtautumista muihin ihmisiin.

Soveltuvuuskokeessa koirakko suorittaa toisen koiran ohituksen ulkona.

Kokeeseen osallistuvan koiran ei edellytetä olevan huippuunsa hiottu tottelevaisuusmestari, vaan perustapakasvatuksen saanut koira. Koira ei saa pelätä ihmistä tai osoittaa aggressiivisuutta missään testitilanteessa.

Aggressiivinen koira hylätään heti, eikä koira tällöin voi uusia soveltuvuuskoetta. Hylkäävä piirteitä ovat myös koiran jatkuva rauhattomuus, voimakas pelokkuus sekä haukkuminen.

Koiran tulee olla kokeen aikana täyttänyt yhden (1) vuoden.

Lyhytkuonoisilta roduilta vaaditaan hyväksytysti suoritettu kävelytesti. Huomaathan, että koira voi osallistua kävelytestiin täytettyään 18 kuukautta. Lisätietoa Kennelliiton järjestämästä kävelytestistä löydät täältä.

Laumanvartijarotuisilta tai muuten voimakkaan vartiointitaipumuksen omaavilta koiraroduilta edellytämme vähintään kolmen (3) vuoden ikää ennen soveltuvuuskokeeseen tulemista. Tällöin koira saa kypsyä rauhassa.

Soveltuvuuskokessa koiran tulee olla sirutettu. Tuomarit tarkistavat koiran sirunlukijalla.

Hyväksytystä soveltuvuuskokeesta saa todistuksen. Soveltuvuuskoetodistus on voimassa kolme vuotta, jonka aikana koirakon tulisi suorittaa työnäyttö. Jos työnäyttöä ei suoriteta kolmen vuoden aikana, soveltuvuuskoe tulee uusia.

Ilmoittautuminen kokeisiin

Soveltuvuuskokeen hinta: Soveltuvuuskoe maksaa 8.1.2021 alkaen jäsenille 120€ ja ei-jäsenille 170€.

Soveltuvuuskokeen läpäissyt koirakko saa käyttää Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n oppilashuivia, kunhan myös kurssi on suoritettu.

Kokeisiin ilmoittaudutaan yhdistyksemme Nepton jäsentietopalvelun kautta. Ennen koetta ohjaajalle lähetetään tarkemmat kirjalliset ohjeet soveltuvuuskokeen käytännön järjestelyistä sekä valmistautumisesta.

Mikäli olet jo yhdistyksen jäsen ja yhdistyksen tiedossa on käytössäsi oleva sähköpostiosoite, pääset helpoiten kirjautumaan sisään ”unohditko salasanan?” –linkin takaa. Ohjelma lähettää käytössäsi olevaan sähköpostiosoitteeseen uuden salasanan ja pääset sen muokkaamaan palvelussa.

Mikäli et ole vielä yhdistyksen jäsen, rekisteröidy palveluun ja samalla haet yhdistyksen jäsenyyttä. Mikäli et halua liittyä yhdistyksen jäseneksi, mutta haluat tulla tekemään soveltuvuuskokeen, laita sähköpostia suoraan koirakoevastaava@kasvatus-kuntoutuskoirat.fi

Mikäli Nepton ei anna ilmoittautua, sovelluskoe on jo täynnä. Jos haluat ilmoittautua jonottamaan peruutuspaikkaa, voit lähettää postia suoraan koirakoevastaavalle koirakoevastaava@kasvatus-kuntoutuskoirat.fi.

Mikäli Nepton jäsentietopalvelun käytössä on ongelmia, voit ottaa yhteyttä taloudenhoitaja Eevaan talousvastaava@kasvatus-kuntoutuskoirat.fi tai 040 737 8028.

Mitä soveltuvuuskokeen jälkeen?

Soveltuvuuskokeen jälkeen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan pohjakoulutuksen omaavalla yhdistyksen jäsenellä on mahdollisuus jatkaa Koira-avusteinen kasvatus- ja kuntoutustyö täydennyskoulutukseen(JAMK) sekä tehdä koirakon työnäyttö.