Soveltuvuuskoe

Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n soveltuvuuskokeeseen voivat tulla joko yhdistyksen jäsenet tai ei-vielä jäsenet.

Mikäli työpari haluaa valmistua viralliseksi kasvatus- ja kuntoutuskoirakoksi, tulee ammattihenkilöllä olla sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan pohjakoulutus ja hänen tulee osallistua soveltuvuuskokeen lisäksi Koira-avusteisen kasvatus- ja kuntoutustyö täydennyskoulutukseen sekä tehdä tämän jälkeen koirakon työnäyttö.

Soveltuvuuskoe

Kenelle?

Yhdistyksen järjestämä soveltuvuuskoe on tarkoitettu kasvatus/kuntoutuskoirakoksi haluavalle ohjaajalle ja hänen koiralleen.

Tarkoitus?

Soveltuvuuskokeen tarkoitus on tarkistaa soveltuuko koira työskentelyyn eri tukea tarvitsevien ihmisten kanssa.

Mitä?

Soveltuvuuskokeessa asiantuntijatuomarimme arvioivat koirakon soveltuvuutta työhön erilaisten pienten tehtävien avulla. Soveltuvuuskokeessa kartoitetaan esimerkiksi koiran suhtautumista vieraaseen ihmiseen, erilaisiin ympäristöihin, ääniin ja  tilanteisiin, sekä koiran kokonaisvaltaista yhteiskuntakelpoisuutta. Kokeeseen osallistuvan koiran ei edellytetä olevan huippuunsa hiottu tottelevaisuusmestari, vaan perus tapakasvatuksen saanut koira. Koira ei saa pelätä ihmistä  tai osoittaa aggressiivisuutta missään testitilanteessa. Sen tulee pystyä toimimaan vieraiden ihmisten kanssa. Hylkäävä piirre on myös koiran jatkuva rauhattomuus sekä haukkuminen. Koiran on oltava  kiinnostunut vieraista ihmisistä oma-aloitteisesti, ja sen on osoitettava mielihyvää sosiaalisesta kanssakäymisestä,

Koska?

Soveltuvuuskokeeseen koirakko voi osallistua ennen Koira-avusteinen kasvatus-ja kuntoutustyö täydennyskoulutusta tai muuna sopivana ajankohtana.

Koiran tulee olla kokeen aikana täyttänyt yhden (1) vuoden. Laumanvartijarotuisilta tai muuten voimakkaan vartiointitaipumuksen omaavilta koiraroduilta edellytämme vähintään kahden (2) vuoden ikää ennen soveltuvuuskokeeseen tulemista. Tällöin koira saa kypsyä rauhassa.

Kokeen tuomarit:

Tuomareinamme toimivat kasvatus- ja kuntoutusalan ammattilaiset sekä koirien käyttäytymisen asiantuntijat. Jokaisessa soveltuvuuskokeessa on aina vähintään kaksi (2) eri tuomaria, joista toinen arvioi koiran käyttäytymistä ja toinen koiran ohjaajan toimintaa. Soveltuvuuskokeen läpäisy vaatii aina paikalla olevien tuomarien yksimielisen päätöksen. Mahdollisissa ristiriitatilanteissa tuomarit konsultoivat yhdistyksen tuomarineuvostoa.

Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n tuomareina toimivat Katriina Tiira (FT, koirien käyttäytymistutkija), Leena Rajala (lastentarhanopettaja, avustajakoirien kouluttaja), Paula Leppänen (fysioterapeutti), Päivi Latvala-Sillman (erityisopettaja), Miia Malmberg (fysioterapeutti), Christina Borgström (sosionomi, ammatillinen opettaja, agronomi), Reetta Räsänen (avustajakoirakouluttaja, agronomi), Teija Viljanmaa (eläintenkouluttaja, ammatillinen opettaja) sekä Maria Sihvola (erityisluokanopettaja).

Soveltuvuuskokeen hinta: Soveltuvuuskoe maksaa jäsenille 100€ ja ei-jäsenille 150€. Soveltuvuuskokeen läpäissyt koirakko saa käyttää Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n oppilashuivia, kunhan myös kurssi on suoritettu. Kokeeseen ilmoittaudutaan etukäteen Nepton jäsentietopalvelun kautta. Jos soveltuvuuskokeen joutuu uusimaan, se on maksutonta.

Ilmoittautuminen kokeisiin

Kokeisiin ilmoittaudutaan yhdistyksemme Nepton jäsentietopalvelun kautta, joka löytyy osoitteesta https://www.jasentieto.fi/public/Login.aspx?sid=3305 Ennen koetta ohjaajalle lähetetään tarkemmat kirjalliset ohjeet soveltuvuuskokeen käytännön järjestelyistä sekä valmistautumisesta.

Mikäli olet jo yhdistyksen jäsen ja yhdistyksen tiedossa on käytössäsi oleva sähköpostiosoite, pääset helpoiten kirjautumaan sisään ”unohditko salasanan?” –linkin takaa. Ohjelma lähettää käytössäsi olevaan sähköpostiosoitteeseen uuden salasanan ja pääset sen muokkaamaan palvelussa.

Mikäli et ole vielä yhdistyksen jäsen, rekisteröidy palveluun ja samalla haet yhdistyksen jäsenyyttä. Mikäli et halua liittyä yhdistyksen jäseneksi, mutta haluat tulla tekemään soveltuvuuskokeen, laita sähköpostia suoraan koirakoevastaava(at)kasvatus-kuntoutuskoirat.fi

Tulevat soveltuvuuskokeet:
6.4.2019 Helsinki
24.5.2019 Helsinki
5.6.2019 Helsinki

Elokuu 2019 Kajaani

Tulevista soveltuvuuskokeista ilmoitamme  Tapahtumat – välilehdellä sekä yhdistyksen Facebook– sivulla.

Lisätietoja: Kokeista voit kysyä lisää osoitteesta Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n koirakoevastaava Maria Sihvolalta koirakoevastaava(at)kasvatus-kuntoutuskoirat.fi

Mitä soveltuvuuskokeen jälkeen?

Soveltuvuuskokeen jälkeen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan pohjakoulutuksen omaavalla yhdistyksen jäsenellä on mahdollisuus jatkaa Koira-avusteinen kasvatus- ja kuntoutustyö täydennyskoulutukseen sekä tehdä koirakon työnäyttö.

Mikäli Nepton jäsentietopalvelun käytössä tai laskutuksessa on ongelmia, voit ottaa yhteyttä taloudenhoitaja Eevaan talousvastaava(at)kasvatus-kuntoutuskoirat.fi tai 040- 7378028. Ensisijaisesti ota kuitenkin yhteys aina koirakoevastaava(at)kasvatus-kuntoutuskoirat.fi!